DE KRACHT VAN PURE MENSKRACHT
Human Power Team fietst sneller dan een auto
Hoe hard kun je fietsen op pure menskracht? Studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam proberen die vraag te beantwoorden. Sinds 2011 doen zij daarom mee met de World Human Powered Speed Challenge in Battle Mountain, Nevada (USA) waar teams uit de hele wereld proberen het wereldrecord fietsen op menskracht te verbeteren.
Zij bouwen een speciale ligfiets, de VeloX genaamd, waarbij zij niet alleen de grenzen van de aerodynamica opzoeken maar ook letten op details als rolweerstand in de ketting. Tegelijk ontwikkelen de studenten speciale trainingsprogramma’s voor de atleten.
De studenten moeten alles zelf regelen: het ontwerp, de benodigde materialen, de productie, de reis, de financiën, sponsoren en publiciteit. Voor ze naar Amerika gaan hebben ze al veel getest in Nederland en veel meegemaakt.
De Nederlandse studenten zijn vaak succesvol. Vaak zijn ze het snelste team. En breken ze records. In 2013 verbrak Sebastiaan Bowier het toenmalig wereldrecord. In 2019 was Rosa Bas even de snelste vrouw ter wereld. Nog altijd is het Nederlandse team het enige team dat zowel het mannen- als vrouwenrecord in handen heeft gehad. Naast de nodige andere overwinningen.
Helaas is het project in 2020 gestopt.
Nadat ik zag wat het team het eerste jaar presteerde leek het me interessant het team een jaar te volgen. Dat ene jaar zijn er wat meer geworden, sinds het tweede jaar van het team volg ik de studenten. Het blijft interessant.
Het project gaat over onderwerpen die mij interesseren: fietsen, techniek, duurzaamheid én menselijke interactie. Dat de races in een woestijn in Amerika worden gehouden, vind ik ook wel prettig.
Het is fascinerend om te zien hoe studenten in een jaar tijd een echt team vormen, een high-tech fiets weten te ontwerpen en te bouwen en atleten tot absolute topprestaties te brengen.
Ieder jaar is er een nieuw team, dus ieder jaar is ook voor mij weer nieuw. Ieder jaar maak ik veel mee met het team. Veel ups en minstens zoveel downs. Hoewel het voor de hand ligt om vooral op de fiets te richten, is hoe het team met elkaar omgaat voor mij nog interessanter. Prachtig om mee te maken hoe de studenten groeien tijdens het jaar!
Hieronder een kleine selectie van ieder jaar. In mijn beeldbank kun je nog veel meer zien van het project.
2011-2012
Oud-schaatser Jan Bos en Sebastiaan Bowier doen een poging om het absolute snelheidsrecord te verbreken. Op een baan in Duitsland gaan Alwin Visker en Wil Baselmans voor het werelduurrecord. Het team slaagt niet, maar is in Amerika wel het snelste team.
2012-2013
Opnieuw gaat het team voor zowel het werelduurrecord als het absolute snelheidsrecord. Nu alleen met Sebastaan Bowier en Wil Baselmans. Op de allerlaatste dag van de races in Amerika verbreekt Bowier het record en rijdt 133,78 km/h. In 2015 wordt dat record weer verbroken door de Canadees Todd Reichert.
2013-2014
Voor het eerst doet er een vrouwelijke atleet mee met het team: Christien Veelenturf. Als mannelijke atleet is Rik Houwers geselecteerd. Hij komt heel dichtbij het wereldrecord van Sebastiaan Bowier. Christien haalt het wereldrecord voor vrouwen niet.
2014-2015
Opnieuw gaat een het team voor zowel het vrouwen- als mannenrecord, nu met Lieske Yntema en Rik Houwers. Helaas zijn er veel problemen met de stabiliteit, waardoor het team uiteindelijk uitvalt. Het is het niet de enige pech. Rik Houwers valt gedurende het jaar uit vanwege een blessure. Hij wordt op het laatst vervangen door Robert Braam.
2015-2016
Het team gaat weer alleen voor het mannenrecord. Als atleten worden Jan Bos en oud-wielrenner Rick Flens geselecteerd. Rick valt nog voor Amerika uit door ziekte. Ondanks de ervaring lukt het Jan niet om in Amerika het record te verbeteren.
2016-2017
Voor het eerst worden alleen vrouwen geselecteerd. Met oud-renster Iris Slappendel en Aniek Rooderkerken doet het team een aanval op het record dat met 121,8 km/u op naam staat van Barbara Buatois. Dat lukt net niet, wel verbetert Aniek het Nederlands vrouwenrecord tot 121,52 km/u.
2017-2018
Opnieuw wordt een poging gedaan het vrouwenrecord in handen te krijgen. Jennifer Breet en Lieke de Cock zijn aan elkaar gewaagd en rijden erg hard en zijn de snelste vrouwen dit jaar. Het record blijft echter in Franse handen.
2018-2019
Het is aanvankelijk een succesvol jaar. Al op de tweede dag rijdt Rosa Bas een nieuw wereldrecord bij de vrouwen met 122,12 km/u. Helaas verliest ze twee dagen het record weer en lukt het haar niet om het terug te pakken. Jennifer Breet lukt het ook niet. Na een nare valpartij eerder in het jaar komt ze niet op tijd in vorm.
2020
De plannen zijn groots. Weer een mannenteam, maar wel in een tandem. Het team gaat voortvarend van start. Helaas gooit de coronapandemie roet in het eten. Het team komt al snel tot stilstand. Uiteindelijk zal dit het laatste team zijn. Tijdens de lockdown wordt het beleid van de dreamteams van de TU Delft aangepast en ziet het Human Power Team Delft en Amsterdam geen mogelijkheid meer. Een bijzonder project eindigt.